Keresés
Esemény naptár
Hónap léptetés
FaceBook

BFC módszer

2015-09-27 18:30:33
BFC módszer
BFC módszer

Bizalom - Tisztelet - Szeretet

Bizalom kialakítása csak a ló közvetlen közelében, csak a ráfordított idő arányában lehetséges. A ló, kell, hogy megszokja hangunkat, szagunkat, megismerje egyéniségünket (lelkünket). "A ló megérzi milyen ember vagy." Ez csak úgy alakulhat ki, ha a lovat gondozod, keféled, simogatod, eteted, itatod. Ha a lóval harmonikus kapcsolatra törekszel, kell, hogy megértsd jelzéseit, mert a lovak nyelvének ismerete nélkül nem találhatod meg vele a közös hangot. A ló bizalmát játékosan, durva erőszak nélkül kell elérni, hogy csatlakozzon hozzánk. "A bizalmába fogad."

Tiszteletet, csak nyugalommal és türelemmel lehet elérni. A ló mindig egyensúlyra törekszik környezetével, ehhez "adj időt a lónak." "A ló mindig a te tükröd. Ha magabiztos vagy, nyugodt, ha ideges vagy, feszült, ha tudatos és következetes vagy, átengedő lesz." "Ha a lovad vakaródzó fának tart, gondolkozz el azon, hogy mit csináltál rosszul."

szeretet nem egyoldalú ciróka-maróka, azzal csak el lehet rontani egy lovat. A szeretet az mindig kölcsönös kell hogy legyen. A ló sokkal erősebb nálunk fizikailag, ezt nem árt, ha mindig szem előtt tartjuk. Mi csak tudatunkkal, lelkületünkkel kerülhetünk vezérszerepbe, lehetünk cselevésének irányítói. "A lovat soha nem lehet letegezni."

A lovazás az nem egy elméleti társasjáték, csak gyakorlatban lehet megismerni. Ha ezt szeretnéd, ebben segít neked a BFC, hogy eligazodj a lovak világában.

Ha már alapszinten ismered a lovat, van értelme továbblépni: ez a lovaglás. Hogy milyen stílus irányzat vagy módszer, az teljesen mindegy. Egy a lényeg: "lovagolni csak lovon lehet megtanulni."

Természetesen BFC módszerrel ajánlom.

Bárány Ferenc
lovasember

Az idézőjeles részek Palóc lovasemberektől származnak. Mivel a palóc nép nagy lovas múlttal rendelkezik, ez tisztelet emlékükre.